kolagen za lice

Najbolji kolagen za lice – Tajna mladolikog izgleda

Kolagen je postao zvezda u svetu nege kože, i to sa dobrim razlogom. Proizvodnja ovog prirodnog proteina se vrši u našem telu tokom celog života i on igra veoma važnu ulogu u čvrstoći i elastičnosti kože.

S godinama, njegova prirodna proizvodnja opada, što dovodi do pojave bora, gubitka čvrstoće kože i drugih znakova starenja. Zbog toga mnogi traže načine kako da povećaju nivo kolagena kako bi održali mladolik izgled.

Hajde da istražimo šta je to što ga čini tako posebnim i kako odabrati najbolji kolagen za lice.

Šta je kolagen?

Kolagen u obliku praha i kapsula

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem telu, čineći oko 30% ukupne proteinske mase i 70% mase kože. Njegova struktura nalik vlaknima je glavna komponenta kostiju, kože, mišića, tetiva i hrskavice. Pruža strukturu, elastičnost i čvrstoću ovim tkivima.

Glavna potpora koži

Sredinom dvadesetih, pa i u ranim tridesetim godinama, dolazi do opadanja koncentracije kolagena u našem organizmu. Rezultat vrlo brzo počinjemo primarno da primećujemo na našem licu koje počinje da gubi elastičnost, čvrstoću i gipkost.

Sastoji se od aminokiselina, od kojih su najvažnije glicin, prolin i hidroksiprolin. Kombinacija ovih aminokiselina stvara duge lanace proteina koji se organizuju u čvrste strukture. Kada se nanosi topikalno ili uzima oralno, može da pomogne u obnovi i održavanju ovih struktura, poboljšavajući celokupni izgled kože.

Prirodni izvori kolagena

Prirodni izvori kolagena - jaja, riba i spanać

Postoji nekoliko prirodnih izvora kolagena koje možete uključiti u svoju ishranu i negu kože:

  • Riba i morski plodovi: Bogat izvor proteina, omega 3 masnih kiselina i cinka koji podržavaju njegovu proizvodnju.
  • Piletina: Sadrži vezivno tkivo zbog čega je ona primarni izvor kolagena. Pileći vrat i hrskavica su posebno dobri za kožu i zglobove.
  • Jaja: Sadrže vitamine A, B i E, kao i omega 3 masne kiseline. Belanca sadrže ogromne količine prolina neophodnog za proizvodnju kolagena. Najbolje ih je jesti za doručak.
  • Citrusno voće: Bogato vitaminom C, koji je neophodan za sintezu kolagena. Možete da napravite salatu od limuna, pomorandže i grejpfruta – pun pogodak za letnje dane!
  • Zeleno povrće: Spanać, kelj i blitva sadrže hlorofil, koji povećava njegovu proizvodnju i smanjuje vidljivost bora.

Suplementi kolagena

Suplementi su postali izuzetno popularni u poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući svojoj sposobnosti da poboljšaju izgled kože, kose i noktiju. Postoje različite forme ovih suplemenata, uključujući:

  • Prah: Može se lako dodati u napitke, smoothie-je, ili jogurte. Najčešće se pravi od goveđeg, svinjskog ili ribljeg kolagena.
  • Kapsule: Praktične za upotrebu, ali često sadrže manje količine kolagena po porciji u odnosu na prah.
  • Tečni kolagen: Brzo se apsorbuje i može biti lakši za konzumaciju.
  • Kolagenski peptidi: Hidrolizovani kolagen koji se lako apsorbuje i najčešće se koristi u prahu ili kapsulama.

Upotreba u nezi lica

Upotreba kolagen kreme za lice

Kolagen se može koristiti na različite načine u nezi lica:

  • Kreme i serumi: Postoje brojni proizvodi za negu kože koji sadrže kolagen i pomažu u smanjenju bora i poboljšanju elastičnosti kože.
  • Maske za lice: Popularne su zbog svoje sposobnosti da hidriraju i učvrste kožu.
  • Suplementi za oralnu upotrebu: Pomažu u poboljšanju zdravlja kože iznutra.

Naučne studije

Brojne studije su istraživale njegovu efikasnost u poboljšanju zdravlja kože.

Jedna studija je pokazala da su žene koje su uzimale hidrolizovani kolagen tokom osam nedelja imale značajno poboljšanje elastičnosti kože u poređenju sa onima koje su uzimale placebo.

Druga studija je pokazala da su suplementi kolagena smanjili vidljivost bora i poboljšali hidrataciju kože.

Kolagen i anti-aging

Ovaj protein je naš glavni borac protiv znakova starenja. Njegova redovna upotreba može da pomogne u:

  • Smanjenju bora: Poboljšava strukturu kože i smanjuje pojavu finih linija i bora.
  • Poboljšanju teksture kože: Čini kožu glatkom i svilenkastom.
  • Ujednačavanju tonusa kože: Može pomoći u smanjenju pigmentacije i ujednačavanju tona kože.
  • Smanjenu ožiljaka: Njegove aminokiseline utiču na smanjenje tamnih mrlja i ožiljaka od akni. Suplementi dokazano podstiču formiranje zdravog tkiva, što ubrzava proces zarastanja i omogućava prirodnu regeneraciju kože.
  • Hidrataciji: Gubitak kolagena usled starenja ili uticaja štetnih spoljnih faktora dovodi do suve kože. Njegovo vraćanje pruža potrebnu hidrataciju našoj koži za održavanje glatkog, mekog i sjajnog izgleda.

Potencijalne nuspojave i rizici

Negativne strane kolagena

Iako je kolagen generalno bezbedan za većinu ljudi, postoje neki potencijalni rizici i nuspojave.

  • Alergijske reakcije: Neki ljudi mogu biti alergični na ovaj protein iz određenih izvora, kao što su morski plodovi.
  • Problemi s probavom: U retkim slučajevima, suplementi mogu izazvati probleme s probavom, kao što su nadimanje i gasovi.
  • Interakcije s lekovima: Kolagen može interagovati s određenim lekovima, pa je važno konsultovati se sa lekarom pre nego što započnete s uzimanjem suplemenata.

Obnavljanje kože lica

Kao što smo već rekli, kolagen pruža strukturalnu podršku čineći kožu čvrstom i elastičnom, te smanjuje vidljivost bora.

S druge strane, aktivni kiseonik povećava nivo kiseonika u koži, poboljšava cirkulaciju i štiti od slobodnih radikala, što sve zajedno doprinosi bržoj obnovi ćelija i podmlađivanju kože. Toplo vam preporučujemo aktivni kiseonik sprej sa hijaluronskom kiselinom i aloe verom.

Hrani sve ćelije kože i na taj način ima anti-age efekat, a možete ga koristiti i na kosi, čime ćete u velikoj meri smanjiti perutanje kože glave.

Kombinacijom ove dva moćna sastojka u nezi lica možemo značajno poboljšati teksturu kože, čineći je glatkom, hidriranom i mladolikom.

Aktivni kiseonik za lice i telo

Poručite ovde!

Kolagen – Iskustva Korisnika

Prema korisnicima foruma Quora, iskustva onih koji su testirali kolagen su vrlo pozitivna.

Na pitanje da li je neko imao pozitivno iskustvo sa korišćenjem kolagena, Sally Olivia Kim kaže:

Iskreno, da! Međutim, mrzila sam okus tog kolagena. Pila sam ga u lekovite svrhe, po preporuci stručnjaka, ali sam zaista mrzela ukus.

Dok je na pitanje da li kolagen poboljšava izgled kože i sprečava prerano starenje, Saba odgovorila da je isprava imala odbrambeni mehanizam prema samom kolagenu. Kako navodi, okolina je ubeđivala da kolagen i nije baš dobar, ali nakon savetovanja, u zrelijim godinama da se osmelila da proba.

Ona predlaže:

Uzmite kvalitetan i koristite ga mesec dana. Ako ne vidite nikakve rezultate, nije vam ni trebao.

Održite mladolik izgled lica

Održite mladolik izgled lica pomoću kolagena i aktivnog kiseonika

Kolagen igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja i lepote kože. Bilo da se koristi topikalno ili se unosi kroz ishranu i suplemente, može pružiti brojne prednosti, uključujući smanjenje bora, poboljšanje elastičnosti i hidratacije kože.

Aktivni kiseonik za lice je još jedan važan faktor u nezi kože. On pomaže u stimulaciji cirkulacije, čišćenju pora i poboljšanju teksture kože.

Važno je napomenuti da prilikom korišćenja ovih proizvoda, kao i bilo kog drugog dodatka ishrani ili proizvoda za negu kože, treba biti svestan mogućih nuspojava i konsultovati se sa lekarom pre početka upotrebe. Sa pravim pristupom i savetom stručnjaka, ovi sastojci mogu biti moćni saveznici u borbi protiv starenja i postizanju zdravijeg, mladalačkog izgleda kože.

Korpa
Scroll to Top