Zbog čega je aloe vera sjajan sastojak kozmetičkih proizvoda?

Ljudi koji vode računa o zdravju i izgledu svoje kože se vrlo često sreću sa aloe verom kao sastojkom različitih preparata.  Zbog čega je aloe vera toliko korisna i popularna?

Razloga je nekoliko ali oni najvažniji su da je korisna za:

  1. Negu i umirenje kože
  2. Zdravstvene svrhe
  3. Ublažavanje alergijskih reakcija

U svetu kozmetike je nazivamo čudesnom biljkom, značajnom i korisnom za našu kožu.

 

Šta je aloe vera?

 

Aloe vera je biljka iz suvih područja poput Afrike, Arapskog poluostrva i južnih delova Amerike. Njeni listovi su mesnati, sočni i obično zelene boje. To kako ova biljka raste i razvija se može se se razlikovati u zavisnosti od vrste aloe vere i uslova u kojima se gaji. Generalno pravilo je da  spada u prilično otporne biljke i relativno je jednostavna za održavanje, te preferira sunčana i topla područja.

 

Aloe vera u kozmetici

 

Magija ove biljke je u gelu koji se nalazi u njenim listovima. Gel koji se nalazi unutar listova aloe vere koristi se kao prirodni lek i sastojak u mnogim proizvodima za negu kože. Njegova glavna uloga je hidratacija, ali on ima i umirujuća svojstva te se koristi za razna kožna stanja poput opekotina, iritacija kože, rana, ožiljaka itd.

 

U službi lepote aloe vera ima pet glavnih benefita:

 

  • hidratacija;
  • umiravanje iritacija;
  • regeneracija;
  • anktioksidativna svojstva;
  • ublažavanje akni

 

Hidratacija kože preparatima sa aloe verom

Gel aloe vere ima visok sadržaj vode, što pomaže u hidrataciji kože. Redovna upotreba aloe vere može pomoći u održavanju vlažnosti kože, sprečiti isušivanje i olakšati osećaj ‘’zategnutosti’’ suve kože. Zbog toga je nezaobilazni sastojak naše umivalice za lice.

Glavni razlog zašto se u kozmetici sreće aloe vera kao sastojak je to što ima sposobnost da zadrži vlagu u koži i stvori zaštitni sloj koji pomaže u zadržavanju vlage. Ova barijera je idealna u borbi protiv spoljnih uticaja svakodnevnice, poput prljavštine, prašine, UV zraka i slično. Aloe vera sok je sastojak i našeg mleka za negu kože.

Iritacija kože i aloe vera

Aloe vera ima umirujuća svojstva koja pomažu u smirivanju iritacija kože, poput opekotina od sunca, uboda insekata, dermatitisa i drugih upalnih stanja kože. Gel aloe vera listova može smanjiti crvenilo, otekline i svrab. Ove benefite možete iskusti i ukoliko se borite sa problematičnom kožom u bilo kojem smislu, jer će aloe vera umiriti upalne procese. Ovakvi preparati imaju prirodna protivupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju crvenila i upale kože. Ovo je sastojak našeg stika koji smiruje kožu pazuha nakon brijanja.

Regenracija i zarastanje rana

Aloe vera ima sposobnost podsticanja regeneracije kože. Gel aloe vere sadrži brojne hranljive supstance poput vitamina, minerala, aminokiselina i enzima koji mogu pomoći u obnovi kože, smanjiti ožiljke i ubrzati proces zaceljivanja rana. Kako smo o hidrataciji već govorili, moramo napomenuti da su ova dva svojstva u velikoj korelaciji jer hidratantna svojstva pomažu u održavanju vlažnosti kože, što je važno za proces zarastanja.

Aktioksidativna svojstva aloe vere

Aloe vera je bogata antioksidansima koji pomažu u zaštiti kože od štetnih slobodnih radikala. Oni pomažu u smanjenju oštećenja kože uzrokovanog sunčevim zracima, zagađenjem i starenjem. Ovo je za kozmetiku namenjenu nezi kože možda i najveća prednost pored hidratacije.

Tačnije, slobodni radikali su nestabilni molekuli koji mogu oštetiti ćelije kože i doprineti procesu starenja kože. Proizvodi bogati antioksidantima aloe vere pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala, čime se smanjuje oksidativni stres i šteta. Antioksidanti u aloe veri mogu pomoći u stimulaciji regeneracije ćelija kože što je bitan anti aging aspekat, vrlo poželjan u vašoj svakodnevnoj rutini.

Kako biste iskoristili antioksidativna svojstva aloe vere, preporučuje se korišćenje kvalitetnih proizvoda sa visokim procentom aloe vera gela. Takođe, redovna i kontinuirana upotreba može dati najbolje rezultate za očuvanje zdrave i blistave kože.

Ublažavanje akni

Aloe vera može biti korisna u tretiranju akni. Ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u smanjenju prisustva bakterija na koži koje doprinose nastanku akni. Takođe, aloe vera može smanjiti upalu i crvenilo povezano s aknama. U ove svrhe, preporučuje se da se proizvod sa aloe verom nanosi na problematično područje i da se na njemu osuši. U zavisnosti od proizvoda koji birate, možete naneti tanak sloj proizvoda sa aloe vera gelom na celo lice ili samo na problematična područja i ostaviti da se upije. Ukoliko niste ljubitelj proizvoda koji se zadržavaju na koži, sama upotreba umivalica sa aloe verom može napraviti poželjnu razliku.

Ukoliko se borite sa aknama, sigurno vam je važno i to da li proizvod koji koristite pomaže sa ožiljcima. Obradovaće vas informacija da aloe vera može pomoći u smanjenju ožiljaka koji su nastali kao posledica akni. Redovna upotreba kvalitetnih proizvoda može posvetleti tamne mrlje i ožiljke, poboljšati teksturu kože i doprineti obnavljanju zdravog izgleda kože. U ove svrhe se najviše preporučuju serumi za lice sa aloe verom, jer su ovo proizvodi najstinijih molekula, koji prodiru duboko kožu i ostavljaju najjači efekat.

Iz tog razloga smo se odlučili da upravo ovaj sastojak dodamo našim Viva by Ela proizvodima.

 

Proizvodi sa aloe verom za negu kože

Isprobajte Viva by Ela potpuno prirodne proizvode sa aloe verom, koji su namenjeni svim tipovima kože, svih doba. Redovnom upotrebom proizvoda sa aloe verom, osiguravate kompletnu negu koja vam je potrebna za zdrav izgled i mladoliku kožu koja je elastična i sveža. Jednom linijom proizvoda možete obuhvatiti hidrataciju, umirivanje i hlađenje kože, uz neizostavna anti aging svojstva i čišćenje kože. Gel za umivanje Viva by Ela sadrži aloju takođe.

Prirodna nega je nov standard!

Prirodni preparati za nego kože postali su nov standard u kozmetici, pogotovo jer mogu smanjiti rizik od iritacija, alergijskih reakcija ili neželjenih efekata na koži. Uz to, prirodni preparati sadrže sastojke koji su biljnog porekla i nisu sintetički ili hemijski prerađeni, a sadrže visok nivo hranljivih materija kao što su vitamini, minerali, antioksidanti i esencijalne masne kiseline.

Veliki deo popularizacije prirodnih sastojaka je naravno i ekološka održivost. Često se koriste biljke koje se uzgajaju organski i održivo.

Pre upotrebe aloe vere ili proizvoda koji sadrže aloe veru, preporučuje se da obavite testiranje na malom delu kože kako biste proverili eventualne alergijske reakcije. Takođe, pridržavajte se uputstava za upotrebu proizvoda i konsultujte se sa dermatologom ako imate specifične zdravstvene probleme ili pitanja.

 

Korpa
Scroll to Top