Uživajte u suncu bezbrižno

Stiglo nam je proleće a sa njim i toliko željeno sunce! Radujemo mu se i hajde da ga dočekamo na pravi način! Sunce nam donosi mnogo koristi i osigurajte da to maksimalno iskoristite a da u isto vreme zaštitite.

Sunce može imati pozitivan uticaj na zdravlje i kožu, pod uslovom da  izlaganje sunčevim zracima bude u umerenim količinama i u skladu sa savetima stručnjaka.

 

Evo nekih od pozitivnih uticaja sunčevih zraka:

 

  • Sinteza vitamina D: Sunčevi zraci omogućuju koži proizvodnju vitamina D, važnog vitamina koji pomaže u apsorpciji kalcijuma i održavanju zdravih kostiju.

 

  • Poboljšanje raspoloženja: Sunce može poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome depresije. Znate i sami, čim pogledamo kroz prozor a napolju je sunčan dan, odmah imamo više volje.

 

  • Smanjenje rizika od nekih bolesti: Umereno izlaganje sunčevim zracima može smanjiti rizik od nekih bolesti, uključujući multiple sklerozu, dijabetes tipa 1 i autoimune bolesti.

 

  • Poboljšanje kože: Sunčevi zraci mogu pomoći u smanjenju simptoma nekih kožnih bolesti, poput psorijaze, i poboljšati izgled kože.

 

  • Bolja cirkulacija: Sunce može poboljšati cirkulaciju krvi, što može doprineti smanjenju upale i ubrzanju zarastanja rana.

 

Važno je naglasiti da prekomerno izlaganje suncu može imati negativne posledice na zdravlje i kožu, uključujući povećani rizik od raka kože, preranog starenja kože i oštećenja očiju. Zato je važno pridržavati se saveta stručnjaka o umerenom izlaganju suncu i primenjivati mere zaštite kože kada  boravite na otvorenom.

 

 

 

Šta treba da znate o UVA i UVB zračenju?

 

UVA zraci prodiru duboko u kožu i mogu uzrokovati oštećenje kolagena, elastina i drugih vlakana u koži, što može dovesti do preranog starenja kože. To naravno, nikako ne želimo. Što je još ozbiljnije,  UVA zraci takođe mogu doprineti razvoju raka kože.

 

UVB zraci ne prodiru tako duboko u kožu kao UVA, ali su intenzivniji. Ovi zraci mogu uzrokovati opekotine, ali i doprineti stvaranju fleka i raka kože.

 

Izlaganje kože UVA i UVB zracima može dovesti do različitih problema, uključujući:

 

Prerano starenje kože: UVA zraci mogu oštetiti kolagen i elastin u koži, što dovodi do gubitka elastičnosti i pojave bora.

Opekotine: UVB zraci mogu uzrokovati opekotine kože, što može dovesti do crvenila, bola, ljuštenja kože i drugih neprijatnih simptoma.

Melanom: UVA i UVB  mogu doprinieti razvoju melanoma, vrste raka kože koja se može širiti po telu.

Zato je važno da štitite kožu od UVA i UVB zraka primenom mera kao što su nošenje zaštitne odeće, korišćenje krema za sunčanje i izbegavanje sunca u najtoplijem delu dana.

Preporučujemo vam  zaštitnu kremu Viva by Ela SPF 50 za vašu zaštitu tokom cele godine.

Korpa
Scroll to Top