Zbog čega je dobro da se sunčamo?

Navikli smo da nas upozoravaju na štetnost sunčevh zaraka i kako treba što manje da se izlažemo suncu. Slažemo se da je izuzetno važno da budemo oprezni. Isto tako želimo da vas sve podsetimo na blagodeti sunčanja! I to ne samo da izgledamo atraktivnije i lepše već sunčanje i vitamin D imaju ozbiljan uticaj na naše zdravlje.

Sunčanje je više od jednostavnog načina da se dobije preplanuli ten; to je i važan deo održavanja dobrog zdravlja.

Evo nekoliko ključnih razloga zbog kojih je dobro da se sunčamo:

  1. Vitmin D: Sunčeva svetlost je najbolji prirodni izvor vitamina D. Kada sunčeva svetlost dolazi u dodir s našom kožom, ona pomaže da se proizvede vitamin D, koji je od vitalnog značaja za zdravlje kostiju, jačanje imunog sistema i održavanje opšteg zdravlja organizma. Čak i za ljude koji imaju manjak ovog vitamin, u etnjem period lekari obično smanjuju dozu suplemenata jer nam leti ovaj vitamin dolazi iz prirodnih izvora.
  2. Poboljšanje raspoloženja: Sunčeva svetlost ima pozitivan uticaj na naše raspoloženje. Izlaganje suncu stimuliše proizvodnju serotonina, hormona sreće, koji nam pomaže da se osećamo srećno i zadovoljno. Takođe, sunčanje može smanjiti simptome sezonske depresije i poboljšati opšte mentalno stanje. Realno, kada pogledamo kroz prozor i vidimo sunčan dan, odmah smo bolje raspoloženi, zar ne?
  3. Stimulacija cirkulacije: Sunčanje može pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi. Toplota sunca dovodi do proširenja krvnih sudova, što poboljšava protok krvi i kiseonika u telu. Ovo može imati pozitivan efekat na vaše srce, mišiće i organe, doprinoseći opštem zdravlju.
  4. Borba protiv određenih bolesti: Sunčanje može imati pozitivan uticaj na određene zdravstvene probleme. Na primer, sunčeva svetlost može pomoći u smanjenju simptoma psorijaze, ekcema i akni. Takođe, sunčanje se povezuje sa smanjenim rizikom od određenih autoimunih bolesti, poput multiple skleroze.
  5. Poboljšanje sna: Sunčeva svetlost igra važnu ulogu u regulaciji našeg unutrašnjeg sata, poznatog kao cirkadijalni ritam. Redovno izlaganje sunčevom svetlu može pomoći u uspostavljanju zdravog ciklusa spavanja, čime se poboljšava kvalitet sna i opšte blagostanje.

Važno je napomenuti da se sunčanje treba praktikovati sa umerenošću i uz poštovanje sigurnosnih mera. Prekomerno izlaganje sunčevim zracima može imati negativne posledice, kao što su opekotine od sunca, prerano starenje kože i povećan rizik od raka kože. Uvek se pre sunčanja koristite zaštitnim faktorom, nosite šešir i sunčane naočare, i izbegavajte izlaganje suncu u najintenzivnijim periodima dana.

Uživajte u blagodatima sunčanja, ali uvek vodite računa o svom zdravlju i bezbednosti. Sledite preporuke stručnjaka i uživajte u sunčevoj svetlosti na najbolji mogući način!

Kako bismo vam olakšali sunčanje i ulepšali ove letnje dane, preporučujemo:

Marmelada za sunčanje – Svi želimo tu bronzanu boju što pre! Naša marmelada će vam to omogućiti a vasa koža će izgledati fantastično kako se boja prelama na suncu!

Aktivni kiseonik – bukvalno svuda sa vama, dobro će vam doći. Obezbedjuje adekvatnu hidratacju, pripremu kože za sunčanje kao i obaveznu negu posle sunčanja!

Korpa
Scroll to Top