samopotamnjivanje kod kuće

Samopotamnjivanje – iskustva i saveti

Da li znaš koliko je solarijum loš za našu kožu?

U potrazi za alteranativom čitala sam o raznim načinima kako na brz način dobiti preplanuli ten, ali solarijum nije nikako bio moja opcija.

Osim tena koji može da potraje i do 2 nedelje na koži, bez starenja i one “opuštenije” kože na telu koju dobijamo baš “zahvaljujući” prekomernom izlaganju kože sunčevim zracima,  pisaću ti i o prednostima samopotamnjivača, njegovom sastavu i razliku zašto je bolji od solarijuma.

Zašto je solarijum loš za našu kožu?

solarijum

Podsetiću te da je prekomerno izlaganje sunčevim zracima izuzetno štetno za kožu ali da li si razmišljala koliko je solarijum loš za tebe i tvoju kožu?

Ne znam da li si ispratila statistiku, godišnje čak 450.000 ljudi dobije rak kože od korišćenja solarijuma.

Znaš i sama da je melanom najsmrtonosniji tip raka kože, a poznato je da se on može proširi na bilo koji organ u telu. Rizik od ovog “neprijatelja” je povećan za čak 75% ukoliko se izložiš solarijumu.

Kada sam i ja pročitala ovu statistiku, na pamet mi nije palo da se izlažem jakom suncu, pogotovo ne odlasku u solarijum, a zanimljivost je da u svojih 24 godine nijednom nisam otišla u isti a itekako mi je važan tamniji ten.

Sada kada sam ti pomenula ovu ne tako lepu statistiku, pišem ti šta je zapravo samopotamnjivač.

Šta je zapravo samopotamnjivač za telo i u kakvom obliku dolazi?

devojka nanosi samopotamnjivac na telo

Samopotamnjivač  za telo je  kozmetički proizvodi baziran da koži da preplanuli ( tamniji) ten bez potrebe za izlaganjem suncu ili solarijumu.

Aktivni sastojak većine samopotamnjivača je dihidroksiaceton (DHA), koji reaguje sa aminokiselinama u površinskom sloju kože, uzrokujući tamnjenje kože.

Samopotamnjivači dolaze u različitim oblicima, uključujući:

Losioni i kreme – Najčešći oblik samopotamnjivača, lako se nanose i plus mu je što hidrira i hrani kožu.

Gelovi – Brzo se apsorbuju i često pružaju osvežavajući osećaj na koži.

Pene – Pene se brzo suše i lako nanose, a najpravilniji način nanošenja pene za samopotamnjivanje je mekanom rukavicom za telo.

Sprejevi – Ovaj način samopotamnjivanja pruža ti ravnomerno nanošenje proizvoda, neki kažu da je možda čak ova metoda najpreciznija za nanošenje bez flekica

Kapi za lice i telo – Koncentrovani proizvod koji se meša sa običnom kremom za postizanje tamnijeg tena.

Kako samopotamnjivači doprinose lepšem izgledu mog tela?

devojka nanosi samopotamnjivac na lice

Osim tamnijeg tena koji je već veliki plus za mene, shvatila sam da mi celo lice dođe do drugačijeg (u mom slučaju lepšeg)  izražaja.

Zubi mi deluju belje, beonjače, generalno oko dolazi do većeg izražaja baš tada kada mi je ten tamniji, a pritom neki od samopotamnjivača ostavljaju prijatan miris i hidriranu kožu.

Šta trebaš znati o samopotamnjivaču za telo?

Losioni, kreme i mazalice u boji za telo, zvani samopotamnjivači imaju toliko prednosti za tvoju kožu u odnosu na solarijum.

Izuzetno je važno da znaš kakav je tvoj ten i da pravilno izabereš sam samopotamnjivać za telo.

Ukoliko imaš belji ten, nemoj preterivati sa tamnijim samopotamnjivačima, za početak kreni sa blažim koji će pomoći da postepeno dođeš do željenog tena.

A opet, ukoliko imaš tamniji ten, ili što bi mi žene rekle “maslinast”, možeš odmah krenuti sa tamnijim samopotamnjivačima.

Osim toga, trebala bi znati i kako se pravilno nanosi samopotamnjivač za telo, a u sledećim redovima ti ostavljam par svojih trikova.

Nemoj se plašiti narandžastog tena kože ukoliko pratiš ove korake!

Šta je važno odraditi pre nanošenja samopotamnjivača na telo?

Pre samog nanošenja samopotamnjivača na telo važno je da očistiš svoju kožu tela.

Odradi detaljno tuširanje kao i piling tela dan-dva pre nanošenja samopotamnjivača.

P.S. evo ga recept za piling za telo kod kuće:
Potrebno ti je:
• pola šolje smeđeg šećera;
• 1/4 šolje taloga od kafe;
• pola šolje prirodnog ulja po izboru (ulje jojobe, kokosa, maslinovo ulje itd.)
Kako praviš piling za telo od ovih sastojaka?
Sve sastojke sjedini i mešaj dok ne postigneš željenu gustinu.

Na vlažnu kožu nanosim malu količinu pilinga i polako dlanovima utrljavam u telo, nekih 30-ak sekundi po regiji na koju sam nanela piling.
Ovako ponavljam dok ne ispilingujem celo telo. Zatim detaljno isperem kožu i nastavljam sa daljim tuširanjem.

Moram ti dati dva saveta, prvi, u slučaju da želiš da odradiš samopotamnjivanje, veče pre obavi depilaciju ili brijanje, jer nije baš najpametnije da na “oštećenu” površinu kože nanosiš samopotamnjivač, a drugi je da biraš kreme za samopotamnjivanje koje sadrže hidratantne sastojke, poput hijaluronske kiseline i šea putera.

Kako ja nanosim samopotamnjivač na telo?

devojka nanosi kremu za samopotamnjivanje na noge

Na suvu kožu, nakon tuširanja, krećem da nanosim samopotamnjivač.
Savetujem ti da uzmeš rukavicu za nanošenje samopotamnjivača, kako bi izbegla onaj izgled prljavih dlanova nakon nanošenja kreme za samopotamnjivanje, ali i izbegli flekice po telu.

Kremu nanosim kružnim pokretima po celom telu i vodim računa da je mažem jednako na svaki deo tela. Izuzetno sam precizna pri nanošenju kreme na laktove, kolena i stopala, tu stavljam manju količinu proizvoda i ponovo kružnim pokretima lagano nanosim i utrljavam u te delove tela.

Takođe, preporučujem ti da samopotamnjivanje obavljaš uveče, nakon završenih obaveza, onda kada više nećeš morati da koristiš vodu ili da se oznojiš.
Znaj da je kremi potrebno između 4 i 8h da krene sa delovanjem.

Prvo tuširanje je dozvoljeno 12h nakon nanošenja kreme za samopotamnjivanje, i molim te da nakon tušranja ne trljaš kožu peškirom već nežno utapkavaš peškir u kožu i tako uklanjaš kapljice vode sa sebe.

Najbolje bi bilo da svaki dan-odnosno svaki drugi ponavljaš postupak samopotamnjivanja dok ne dođeš do željenog tena.

Neki od najbolje ocenjenih samopotamnjvača na našem tržištu su:

  • Balea losion za tamnjenje kože „magic summer“,
  • Ziaja samopotamnjivač za telo,
  • SUNDANCE ulje za samopotamnjivanje 2u1,

A koliko želiš da dobiješ suptilan ten odmah nakon mazanja marmelade, a da pritom hidriraš svoju kožu i brzo tamniš na plaži, moja topla preporuka je Viva by Ela marmelada za sunčanje i brže tamnjenje.

viva by ela krema za suncanje

MORAŠ ZNATI

Samopotamnjivače za telo NE SMEŠ nanositi na lice!
Za lice postoje posebne vrste samopotamnjivača, a ukoliko se odlučiš da ipak naneseš baš kreme ili losione koji su namenjeni za telo, velika verovatnoća je da će ti se lice u toku noću “upaliti” i začepiti pore.

I za sam kraj..

krema za samopotamnjivanje

Nadam se da da si s’ početka teksta mogla da shvatiš koliko solarijum nije dobra opcija ukoliko želiš tamniji ten, a opet pisala sam ti i o ovoj prirodnijoj opciji koja je mnogo  zdravija za kožu, pa izaberi.

Ovo su bili moji saveti kako nanosim samopotamnjivač na telo, a ti ako imaš neki drugi način slobodno mi piši! Radujem se komentarima i daljim temama, a do tad ostanite mi lepi, negovani i pozdravljeni!

Korpa
Scroll to Top